معرفی
چشم الکترونیک :
سنسور یا دستگاهی که نسبت به نور مرئی یا غیر مرئی (مادون قرمز) واکنش نشان می دهد . و در زمره حس کننده های راه دور به شمار می رود و بر اساس ارسال امواج مادون قرمز مدوله شده و دریافت باز تابش این امواج از سطوح مختلف عمل می کند .
انواع چشم الکترونیک:
- چشم الکترونیک یک طرفه
- چشم الکترونیک رفلکتوری
- چشم الکترونیک دو طرفه
چشم الکترونیک یک طرفه : از دو بخش فرستنده گیرنده که در کنار یکدیگر و در داخل یک کیس قرار دارند تشکیل شده است . نورارسال شده توسط فرستنده در محیط پخش می شود و اگر به مانعی برخورد کند منعکس شده و توسط گیرنده دریافت می شود و خروجی تغییر وضعیت می دهد.
کاربرد این نوع چشم الکترونیک در در آشکار ساز ها ، کنترل انحراف ، تشخیص پارگی ...می باشد.
چشم الکترونیک رفلکتوری: در این نوع سنسور نیز فرستنده و گیرنده در داخل یک کیس نصب می شوند نور ارسال شده توسط فرستنده در محیط منتشر شده و با برخورد به یک رفلکتور (آینه) به صورت مستقیم به سمت گیرنده منعکس می شود که در صورت وجود مانع در این مسیر نور به گیرنده نرسیده و سنسور وجود مانع را تشخیص می دهد.
چشم الکترونیک دو طرفه : فرستنده و گیرنده جدا از هم و روبه روی یکدیگر نصب می شوند . نور ارسال شده توسط فرستنده در محیط منتشر می شود و در صورت وجود مانع در این مسیر نور به گیرنده نرسیده و سنسور وجود مانع را در مسیر خود تشخیص می دهد .
این سنسور در مواردی نظیر کنترل سطح مخازن ، شمارش تولید ، کنترل حرکت ورق ، تشخیص پارگی ورق کاربرد دارد .
سنسور چشم الکترونیک به لحاظ عملکرد به دو نوع تقسیم می شود:
- light on : در حالت عادی که مانعی در مقابل سنسور وجود ندارد خروجی غیر فعال است و در صورت عملکرد سنسور خروجی از حالت غیر فعال به فعال تغییر می یابد .(خروجی N.O)
- dark on: در حالت عادی که مانعی در مقابل سنسور وجود ندارد خروجی فعال است و در صورت عملکرد سنسور خروجی از حالت فعال به غیر فعال تغییر می یابد .(خروجی N.C)