معرفی
انکودر:
انکودر یا رمز گشا به طور کلی به تجهیزاتی گفته می شود که یک حرکت مکانیکی (خطی دورانی) را به سیگنال الکتریکی تبدیل میکند تا بتوان مشخصه های متفاوتی ازآن سیگنال را مورد استفاده قرار داد. به بیان ساده تر انکودرها وسیله ای هستند که حرکت دورانی یا خطی را به سیگنال دیجیتال 0و1 یا آنالوگ 10-0 ولت و20-4 میلی آمپر تبدیل می کند .
انکودرها در جاهایی استفاده می شود که نیاز به اندازه گیری سرعت و موقعییت است از انکودرهای مختلف استفاده میکننددر واقع حسگری است که به محور چرخ دنده ها وصل می شود و می تواند میزان چرخش را اندازه گیری کند و با اندازه گیری میزان چرخش می توان جابه جایی،سرعت،شتاب یا زاویه چرخش را اندازه گرفت .
انواع انکودر
•از لحاظ ساختمان :
1.انکودرهای خطی
2.انکودر های چرخشی و دورانی
•از لحاظ عملکردوساختمان داخلی :
1.نوری
2.مغناطیسی
3.خازنی
• از لحاظ نوع خروجی :
1.مطلق
2.افزایشی
کاربرد انکودر
انکودرها معمولادرسیستمهای اتوماسیون وکنترلی درقسمتی نصب می شوند که بتوانند خروجی فیدبک را برای کنترلر ارسال کنند و پارامترهای زیررا مشخص کنند
اندازه گیری سرعت
اندازه گیری و کنترل موقعیت
جهت چرخش شفت
•شماتصور می کنید که قصد کنترل سرعت یک موتور الکتریکی را دارید اگر فرمان های موتور را از اینورتر به آن اعمال کنید و سرعت را کم وزیاد نمایید توانسته اید تا سرعت موتور را کنترل کنبدولی مشکل اصلی زمانی پیش می اید که شما قصد داشته باشید که سرعت موتور را روی یک سرعت خاص به صورت ثابت و دقیق نگه دارید در این حالت نیاز به گرفتن فیدبک از موتور دارید اما این سوال پیش می اید که ایا سرعت دقیق موتور همان عددی که شما به ان اعمال کرده اید است یا نه؟پس یکی دیگر از کاربرد های انکودر اندازه گیری سرعت موتور ها می باشد .
•مواردی پیش می اید که شما می خواهید نوار نقاله مورد نظرتان به اندازه مشخص حرکت کند و در آن نقطه توقف کند که این موضوع یکی از پر کاربرد ترین نوع استفاده از انکودر در صنعت مخصوصا در ماشین آلات بسته بندی و پر کن های صنعتی به کار گرفته می شود . برای این کار شما خروجی انکودر را اندازه گیری می کنید وبا در نظر گرفتن ضرایب گیربکس و کوپتینگ ها مسافت طی شده را بدست آورید این کار به اصطلاح کنترل موقعیت نامیده می شود .
کاربرد انکودر:
1.اندازه کیری سرعت و مسافت و شتاب و مکان
2.اندازه گیری موقعیت
3.اندازه گیری زاویه
4اندازه گیری جهت حرکت شفت
5.ماشین های cnc،ماشین های چاپ ،ماشن های بسته بندی
6.آسانسور
7.موقعیت سنجی آنتن GPS ،موقعیت دندانه ها ،سنسور های موقعیت اشعه ایکس
8.در پزشکی
9.رباتیک
معیار های انتخاب یک انکودر:
1.دقت تعیین موقعیت
2.پایداری سرعت
3.نویز قابل شنیدن در کمترین حد ممکن
4.اتلاف توان
5.پهنای باند که مشخص کننده ی پاسخ سیگنال فرمان است
یکی از مشخصات مهم انکودر در هنگام استفاده دانش تعداد پالس ارسالی در یک دور می باشد مثلا فرض کنید بر روی انکودر عبارت 360 پالس وجود دارد به این معناست که اگر شفت انکودر یک دور کامل بزند خروجی انکودر 360 پالس ارسال میکند جهت شمارش این تعداد پالس می توان از میکروکنترلرها و یا PLC ها استفاده نمود .
در سیستم های PLC حتما باید از کارت های مخصوص شمارنده های سرعت بالا استفاده کرد.
محدودیت انکودر:
مهم ترین و اساسی ترین محدودیت انکودر ها عدم توانایی در محاسبه و اندازه گیری سرعت های پایین می باشد و به همین خاطر است که در کاربرد های فیدبک سرعت به تنهایی از آن استفاده نشده و به همراه آن یک تاکومتر نیز قرار می دهند.
انکودر ENH:
انکودر افزایشی و دارای دو نوع اتصال کابل و کانکتور می باشد
دارای پاسخ فرکانسی 300KHZ
دارای پاسخ فرکانسی 1μS
ماکزیمم 8000 پالس بر دور
قابلیت چرخش تا 5000 دور بر دقیقه
دارای دو نوع تغذیه 5Vdc و 12 الی 24Vdc
این انکودر در یک دور100 پالس می دهد.
تغذیه ان 5VDC می باشد و قابل استفاده در دستگاه CNC برای تنظیم دستی می باشد.
خروجی این سنسورline drive می باشد.
اطلاعات بیشتر /FILES/E50/ENH.PDF
.